Підбір фарби

Увійти

Забули свій пароль?

Топ-3 поради при виборі кольору для стін

Власникам інтер'єру

Складнощі вибору

Не секрет, що під час ремонту нам доводиться вирішувати дуже багато завдань, і одним із найскладніших є вибір кольору в інтер’єрі. Це може здатися справжнім випробуванням, з яким практично неможливо впоратися. Хто б міг подумати, що консультанти в магазині запропонують вам десятки відтінків рожевого чи сірого, а білого кольору, виявляється, може бути понад сотня варіантів, і всі вони схожі один на одного!

Однак «проблеми», з якими ви стикаєтеся зараз, надалі ви згадуватимете лише з посмішкою. Адже так приємно зайти до дитячої кімнати та згадати, що саме цей відтінок ви обрали з-поміж тисячі інших!

Крім вибору основного кольору для інтер'єру, багато хто стикається з питанням поєднання кількох відтінків. На практиці, далеко не всі кольори вдало і гармонійно поєднуються один з одним, тому рекомендуємо звернутися до професійного дизайнера або консультанта з підбору кольорів Benjamin Moore за порадами, щоб обрані відтінки виглядали доречно в будь-якому інтер'єрі та підкреслювали його переваги.

Як обрати колір фарби для стін?

Зразок у магазині може зовсім по-іншому виглядати у вашому інтер'єрі. Безумовно, можна перефарбовувати стіни нескінченну кількість разів, але чи має це сенс, якщо є шанс з першого разу потрапити в яблучко? Вам просто необхідно відповідально підійти до питання підбору кольору, визначитися, якого ефекту ви хочете досягти, та рішуче приступати до дій.

Ймовірно, ви вже чули про те, що колірний зразок необхідно тестувати саме на стіні у вашому приміщенні. У магазині ви розглядаєте колір на маленькому шматочку-зразку, який вміщується в руці, а фарбу врешті решт наносите на велику вертикальну поверхню. Швидше за все, ваша кімната не освітлена люмінесцентними світильниками, які освітлюють приміщення в магазинах фарб. Один і той самий колір може виглядати зовсім інакше при зміні освітлення – не лише штучного, а й природного. Тому ваш інтер'єр може буквально грати різними фарбами в різний час доби!

Вибір фарби може бути справді виснажливим процесом. Як мінімум, тому що в магазині на вас чекає неймовірна кількість кольорів – буквально тисячі відтінків, які відрізняються один від одного на півтону. Не всім під силу відрізнити «кораловий» від «червоного», що вже говорити про нюанси «айворі» та «слонової кістки». Однак існує декілька надйних дизайнерських прийомів, які допоможуть надати вашим стінам того кольору, на який ви очікували.

Отже, прості кроки, які допоможуть вам у виборі кольору:

1. ТЕСТ-ДРАЙВ

Одним із важливих кроків при виборі кольору фарби є «винести колір із магазину».

1. Виберіть стікери (зразки) потрібного кольору або позичте палітру кольору (віяло). Зразки зазвичай пропонують безкоштовно в магазинах фарб. У центральному салоні Benjamin Moore Ukraine ви можете придбати міні-баночки 230 мл та 470 мл, які ми затуноємо в будь-який колір з нашої палітри, додатково можемо зробити викраси – дошки МДФ 40х40 см, пофарбовані в обраний колір.

2. Принесіть зразки додому та подумайте, в якій гамі ви «бачите» той чи інший простір у приміщенні. Будьте відкритими та неупередженими, ви ніколи не знаєте на 100%, який колір дійсно вам підійде!

3. Спостерігайте за кольором у кімнаті, яку плануєте пофарбувати, протягом усього дня. Придивіться, як виглядає колір при різному освітленні: від яскравого ранкового та золотого полуденного до штучного освітлення та повної темряви.

4. Піднесіть взірець з кольором до зразків текстилю, картин, скатертин тощо. Подумайте над тим, як можна підкреслити вибраний вами колір за допомогою подушок, рам або зав'язок для штор.

5. Звузьте ваш вибір до 2-3 кольорів. Особливо корисні зразки, які показують гармонійні кольори – ті, що добре поєднуються між собою. Вони допоможуть уявити, який відтінок синього буде виглядати з вашим обіднім столом горіхового кольору та фіранками екрю.

На колірній розтяжці дизайнерського віяла представлені варіації однієї й тієї формули, одного відтінку, але різної інтенсивності. Найнижчий (темний) колір дасть вам найкраще уявлення про колірну гамму і півтон. Будьте обережними при порівнянні двох зразків сусідніх у розтяжці. Вони можуть виглядати схожими на папері, але покажуть свій справжній відтінок, коли ви розглянете їх окремо.

Якщо ви хочете порівняти схожі кольори, спробуйте порівняти великі пофарбовані ділянки двох кольорів на стіні.

2. ВИКРАСИ КОЛЬОРУ

Як ми писали вище, ви можете замовити зразки кольорів, які вам сподобалися. Більшість компаній пропонують невеликі обсяги фарби для зразків.

Якщо ви розглядаєте кілька кольорів, можете взяти їх усі, хоча це дорожче, проте такий крок – гідна інвестиція, яка гарантує очікуваний результат. Ніщо не допоможе вам вибрати колір краще, ніж побачити відтінок, нанесений на стіну.

Візьміть зразки та за допомогою пензля чи валика нанесіть їх на стіни своєї кімнати. Зробіть пробні викраси ділянки стіни на рівні очей, наприклад, квадратами 40х40см. Чим більша площа пофарбованої ​​ділянки, тим об'єктивніше ви зможете оцінити колір. Будьте готові пізніше зафарбувати ці тестові квадрати. Якщо відтінки темні, вам знадобиться спеціальний праймер.

ЛАЙФХАК: якщо ви плануєте робити тестові зразки кольору прямо на стіні, оберіть для цього зону, в якій після ремонту буде розташовано шафу чи інші меблі.

Після того, як тестові ділянки висохли, повісьте на них картини, розташуйте поруч або навпроти майбутні меблі чи зразки фасадів/оздоблення, відійдіть на відстань та оцініть кімнату з боку: чи подобається вам, як вона виглядає.

Проведіть із цими пофарбуваннями на стіні певний час, щоб зрозуміти, як колір виглядає у різні дні. Малиновий або жовтий колір у сонячні дні може виявитися яскравішим, ніж ви хочете, а шавлієвий та зелений може серйозно розчарувати у похмуру погоду. Також варто оцінити, як кольори виглядають вночі при штучному освітленні різної теплоти (холодне/тепле світло, настінні бра тощо).

ЛАЙФХАК: при виборі кольору для стін, зверніть увагу, що фарба на стіні виглядатиме темніше за колір з паперового взірця з палітри.

3. КОНСУЛЬТАЦІЯ ЕКСПЕРТА

Нарешті, коли ви оберете потрібний відтінок, проконсультуйтеся з експертами у магазині фарб щодо матеріалів для підготовки стін під фарбування. Уточніть, яку саме поверхню ви маєте намір фарбувати. Можливо, це стіна із гіпсокартону, оштукатурена, із цегляної кладки, дерев'яних панелей тощо.

Лакофарбові матеріали для таких поверхонь можуть відрізнятись, так само, як і матеріали для підготовки поверхні до фарбування. Також варто повідомити консультанту, чи фарба повинна сприяти захисту від вологи (у ванній або на кухні), або захисту від подряпин (вздовж коридору або сходової клітини).

Проконсультуйтеся, який рівень блиску краще вибрати для досягнення бажаного результату. Наприклад, фарба з матовим ступенем блиску буде виглядати максимально близько до кольорового стікера, в той час як глянсова має деякі світловідбивні властивості, які можуть дещо послабити яскравість кольору або підкреслити нерівності.

Глибокоматова фарба, яку так цінують за неперевершений вигляд, миється гірше за фарбу із середньою ступінню блиску; на такій поверхні після чищення можуть залишитися сліди та розводи, а загальне полотно фарбування може втратити однорідність покриття.

ЧАС ФАРБУВАТИ!

Тепер ви знаєте, з чого необхідно розпочати вибір кольору фарби для стін. Але якщо йдеться про преміальний сегмент матеріалів, наша щира порада: не варто купувати якісні фарби і при цьому економити на дизайнері та підрядниках! Для того, щоб отримати максимальний результат, рекомендуємо довірити ваш ремонт досвідченим експертам, які знайомі з усіма підводними каміннями, що чатують при плануванні та ремонті. Професійний дизайнер не тільки підтримає вас на всіх етапах ремонту, але може допомогти зекономити, знайти оптимальні сучасні рішення, обрати якісні матеріали та отримати довговічне функціональне рішення для комфортного життя у новій оселі.