Підбір фарби

Увійти

Забули свій пароль?

Праймери для різних типів поверхні: як обрати?

Малярам

Перед фінішним фарбуванням вам необхідно попрацювати із поверхнею, щоб інтер’єрна фарба лягла рівно та слугувала довго. Для цього експерти компанії Бенжамін Мур радять використовувати спеціальний продукт – праймер. У відео на нашому You Tube-каналі ми розповідали, чим праймер відрізняється від ґрунтовки, тож на цьому не зупиняємось.
Праймер відіграє важливу роль у кінцевому успіху багатьох проєктів фарбування: від того, як виглядає остаточне покриття, до того, як довго воно прослужить.
Якщо ви працюєте з попередньо пофарбованою поверхнею, яка знаходиться в хорошому стані, вам, швидше за все, НЕ потрібен буде праймер, але є випадки коли без нього не обійтися.
Ось кілька сценаріїв фарбування, для яких ми наполегливо рекомендуємо використовувати праймер:

  • Нові поверхні, які раніше не були пофарбовані.
  • Будь-який чистий ПВХ або композитний матеріал.
  • Поверхні, які були відшліфовані до голої основи через пошкодження.
  • Поверхні з іржею або плямами.
  • Поверхні які передбачають контрастну зміну кольору.
  • Будь-які поверхні, які важко фарбувати, такі як плитка, пластик, ламінат, скло, глянцеві або непористі поверхні.

А тепер давайте порівняємо праймери Бенжамін Мур і дізнаємось, який праймер потрібен саме вам:

Багатофункціональний праймер multi-purpose 

Особливість цього праймеру полягає в універсальності, він підходить для більшості поверхонь. Складається зі 100% акрилового латекса, не має запаху. Призначений для внутрішніх та зовнішніх робіт. Підходить для поверхонь із  деревини, фанери, гіпсокартону, штукатурки, шпалер. Для дерев’яних та деревомістких панелей, бетонних поверхонь.

Цей праймер не рекомендовано для деревини, що виділяє танін. Не варто використовувати його для підлоги та наносити при температурі нижче за 4 градуси Цельсія.

Час висихання на відлип складає 30 хвилин. Для повторного нанесення варто зачекати 1 годину, а на складних поверхнях дайте йому 3-4 дні. В експлуатацію пофарбовану поверхню можна вводити за 2 тижні.
Поверхня, яку плануєте фарбувати повинна бути чистою та сухою.

Праймер для усунення більшості плям fresh start 

Цей праймер для стін відрізняється від інших можливістю блокувати плями та створювати суперадгезію. На 100% акриловий праймер, що не має запаху. Призначений для внутрішніх та зовнішніх робіт.

Ним можна фарбувати нові, раніше пофарбовані та належним чином підготовлені дерев'яні поверхні, гіпсокартон, висохлу штукатурка та шпалери.
Використовуйте на нових, раніше пофарбованих та підготовлених зовнішніх основах, таких як дерево, алюміній, компресована деревина та вінілові облицювальні панелі, шифер, бетон, камінь та метал.

Не рекомендований для фарбування сосни.

На твердих, непористих поверхнях максимальна адгезія та твердість можуть розвиватися протягом 3-4 днів. Не наносити, коли температура повітря та поверхні нижче  за 4,5 градуси Цельсія. У разі сильних плям можуть знадобитися два шари праймеру.

Час висихання на відлип складає 1 годину. Для повторного нанесення варто зачекати 2 години. В експлуатацію пофарбовану поверхню можна вводити за 2 тижні.
Поверхня, яку плануєте фарбувати повинна бути чистою та сухою.

Цей праймер максимально ефективно бореться зі слідами від пожежі та диму. Нейтралізує плями від води. Ефективний для деревини зі слідами таніну. Ідеальний для кардинальної зміни кольору та фарбування в темні тони. Зафарбовує кольорові олівці, ручку, сліди нікотину та брудних рук. Пригнічує виділення смол на деревині. Запобігає просочуванню більшості типів плям.
Важкі випадки можуть потребувати двох шарів праймеру, але для найкращих результатів на складних поверхнях може знадобитись більше часу для висихання.

Праймер-герметик для складних поверхонь stix® inslx

Цей праймер має в основі акрил, модифікований уретаном
На відміну від алкідних праймерів не має запаху, відрізняється щільною покриваністю, що робить його економним та ефективним з першого шару.

Праймер призначений для фарбування складних, блискучих та гальванізованих поверхонь. З його допомогою ви можете фарбувати кухонні шафки, меблі, відкоси дверей, кераміку, скло, ламінований МДФ, більшість пластмас, а також муровані стіни, дерево, ПВХ, штукатурку, бетон, цементні блоки, оцинкований метал, алюміній. Тобто буквально все у вашому домі.

Формула праймеру дозволяє створити дуже міцну плівку після висихання. 
Наносити праймер слід при температурі повітря та поверхні вище за 2 градуси Цельсія. Поверхню необхідно зашліфувати, знепили та знежирити розчинником. Частіше за все достатньо одного шару цього праймеру, після чого ви можете наносити один-два шари фінішної фарби.
Не можна наносити на прямому сонячному світлі та на гарячу поверхню. Слід уникати високої вологості протягом перших 24 годин процесу висихання. Не призначений для постійного контакту з водою.
Не рекомендується використовувати на поліетилені або поліпропілені.
В разі екстер’єрного використання Stix® має бути покритий зверху фарбою. Не рекомендується використовувати на поливинилфторидах. 
Час висихання на відлип складає 30 хвилин. Для повторного нанесення слід зачекати 4 години. В експлуатацію пофарбовану поверхню можна вводити за 2 тижні.
Поверхня, яку плануєте фарбувати повинна бути чистою та сухою.

Праймер для металу ultra spec

Акриловий праймер для металевої поверхні, що мінімізує виділення іржі та захищає сталь від корозії. Ідеально підходить для використання у внутрішніх та зовнішніх приміщеннях, на чорних та оцинкованих металах. Може бути нанесений на металеве обладнання, металеві будинки, огорожі, кладку. Антикорозійне покриття забезпечує відмінну адгезію, швидко висихає і сприяє повному затвердінню.
Час висихання на відлип складає 30 хв
Для повторного нанесення варто зачекати 2 години
В експлуатацію пофарбовану поверхню можна вводити за 14 днів. 

Підсумовуючи, слід зазначити, що для нового ремонту вам не обійтись без багатофункціонального праймеру Multi-Purpose, для суперадгезії та блокування плям вам знадобиться Fresh Start, якщо у вас проєкт DIY або реновація старих меблів, якнайкраще підійде Stix®, а для фарбування металевих конструкцій чи елементів підійде праймер Ultra Spec.