Підбір фарби

Увійти

Забули свій пароль?

Освітлення при виборі фарби

Advices

Поширені помилки при виборі кольору

Колір – досить складна річ, і варто зазначити, дуже багато що може піти не так, коли ви намагаєтеся використовувати колір в вашому інтер’єрі. Найпоширеніша помилка при виборі кольору – ігнорування освітлення.

Саме світло може зіграти ключову роль при виборі «правильного» відтінку для вашого інтер'єру. Саме освітлення перетворює сірий – на лавандовий, зелений – на болотний, білий може зробити «брудним», а чорний – темно-коричневим.
Перед фарбуванням стіни скористайтеся колірними зразками і пофарбуйте тестові зони, щоб побачити ваш потенційний колір при штучному і природному освітленні протягом дня. Якщо обраний колір не працює так, як би вам хотілося, зверніть увагу, який тип світла спотворює його. Досвідчений фахівець з підбору кольору підкаже вам правильне рішення.

Сторони світу: де ваш компас?

Один з перших факторів, які слід враховувати в освітленні, – це сторона світу, на яку виходять вікна вашої кімнати; з якого боку в неї потрапляє сонячне світло.
Світло в кімнаті, що виходить на північ, – непряме протягом дня, і поступово холоднішає. Якщо ви хочете додати тепла в таку кімнату, використовуйте відтінки з теплої колірної гамми (бежеві, червоні, жовті). Якщо хочете залишити все як є, використовуйте темні затишні відтінки, перетворивши цю кімнату на бібліотеку або кабінет. У той же час білі відтінки в такому приміщенні можуть стати блідими і нудними.
Кімнати, що виходять на південь, світлішають протягом дня, і є найбільш сонячним місцем у будинку. Кольори посилюються в цих кімнатах, тому, якщо ви не хочете, щоб кімната була занадто енергійною, пом'якшуйте теплі яскраві промені більш м'якими, холодними відтінками (м'ятним, блакитним, сірим, фіолетовим).
Кімнати, що виходять на схід, максимально наповнюються світлом з ранку. Відтінки цього світла більш жовті. Якщо ви плануєте використовувати цю кімнату вдень або ввечері, виберіть більш теплу палітру, щоб компенсувати відсутність природного світла в цей час доби.
Захід: у міру того, як сонце сідає, кімнати, що виходять на захід, наповнюються теплими променями. Такі кімнати виглядають більш тьмяним вранці, але в другій половині дня будуть заповнені м'яким вечірнім світлом. Якщо ви працюєте в нічну зміну або спите в спальні з західними вікнами, подумайте про те, щоб збалансувати світло більш прохолодними тонами.

Перш ніж приступити до вибору кольору, перевірте, на яку сторону виходить ваша кімната, щоб враховувати всі ці фактори при виборі фарби.

Зважайте на природнє і штучне освітлення

Також важливо пам'ятати, що під час руху сонця протягом дня змінюється інтенсивність і напрямок світла. Вечірній і полуденний затінок можуть вплинути на сприйняття кольору.

Раннє ранкове світло додає кольору м'якого сяяння. Опівдні світло набуває блакитного відтінку. На піку сонячного світла колір стає блідим. Увечері, коли сонце наближається до горизонту напередодні заходу, світло стає теплішим.

Оцініть свої тестові пофарбовані взірці в різний час доби, щоб побачити, як колір буде змінюватися з часом. Також можете зробити тестові викраси в різних частинах кімнати або пофарбуйте кілька зразків на різних ділянках стін.

Штучне світло

Від типу штучного світла також залежатиме відтінок пофарбованих стін і стель.

У багатьох магазинах використовують флуоресцентні лампи (на відміну від звичайних будинків), тому й відмінність кольору може бути вражаючою. Ось чому вдома фарба може зрачно відрізнятися від тієї, якою вона здавалася в магазині.

Хороша новина: за останні роки кількість видів ламп у продажу значно збільшилася, тому у вас є більше можливостей контролювати їх вплив на обраний колір.

Ось деякі відмінності:

  • Лампа розжарювання: тепле світло, яке підсилює червоні, жовті та помаранчеві відтінки. Послаблює прохолодні кольори.
  • Флуоресцентні лампи: холодне світло, що підсилює блакитні та зелені, послаблює теплі відтінки.
  • LEDs (світлодіоди): більш гнучкі, ніж інші лампи, і добре виглядають з більшістю кольорів фарби.
  • CFLs: залежить від лампи, тому перевірте інтенсивність колориметричної температури в кельвінах. Чим менше число, тим тепліше лампочка. Лампи повного спектру імітують денне світло.
  • Галоген: також дуже схожий на денне світло і виділяє кольори.

Намагайтеся розглянути колір при різних видах освітлення. Увімкніть різні джерела світла, щоб побачити, як вони впливають на колір. Спробуйте встановити світло перед початком фарбування.